Piernikowe bombki

  • wyświetlono: 186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jakiś czas temu przeglądając internet trafiłam na takie bombki i bardzo mi się spodobały więc postanowiłam je zrobić trochę modyfikując znaleziony przepis. To był super pomysł. Okazały się tegorocznym świątecznym hitem. Podarowałam takie bombki również moim bliskim i byli zachwyceni. To piękne, pachnące i jadalne ozdoby naszej choinki. Prezentują się rewelacyjnie. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale potrzebne są specjalne foremki. Do pomocy możemy zaprosić nasze dzieci, którym na pewno ten pomysł bardzo się spodoba.

b
  • 10 porcje
  • 20min

Składniki

Składniki na ok. 10 sztuk złożonych bombek:
Ciasto:
250 g mąki tortowej ( u mnie mąka tortowa orkiszowa),
50 g tłuszczu (masła lub smalcu) + do nasmarowania foremek,
1 jajko,
80 g płynnego miodu,
60 g cukru pudru,
½ łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru),
½ łyżeczki sody oczyszczone,
1 łyżeczka kakao,
oraz:
1 białko do posmarowania półkul przed pieczeniem,
lukier,
cukrowe ozdoby,

Sposób przygotowania przepisu:

Piernikowe bombki

  • Piernikowe bombki1. Masło lub smalec topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie, gęste i jednolite ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypujemy odrobiną mąki. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
    Około godziny przed przygotowaniem piernikowych bombek wyjmujemy ciasto z lodówki, by się ogrzało. Metalowe półkule smarujemy tłuszczem.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykrawamy kółka (w kółkach można dodatkowo wykroić jakiś maleńki kształt), następnie oblepiamy nimi przygotowane foremki, nie dociskamy do krawędzi, podczas pieczenia urosną. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na smarujemy półkule białkiem. Pieczemy przez ok. 8-10 min. w piekarniku nagrzanym do 190° C. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
    Po upieczeniu, gdy są jeszcze gorące delikatnie zdejmujemy je z foremek, pozostawiamy do wystudzenia i stwardnienia na kratce.
    Połówki bombek są gotowe do sklejania i dekorowania. Przed sklejeniem do środka wkładamy tasiemkę lub sznureczek które posłużą do powieszenia bombek na choince.
    Bombki sklejamy lukrem i dekorujemy. Odstawiamy aby lukier stwardniał. Smacznego!

Porady

Bombki możemy wypełnić cukierkami lub małą zabawką/upominkiem.
Możemy użyć gotowego lukru lub przygotować własny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

miódciasteczkaświętaPierniczkiboże narodzeniesłodki upominekozdoba choinkowa

Komentarze

Podobne przepisy

pierniki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Piernikowe love

Szykujecie świąteczne wypieki?Nasze...

Piernikowe bałwanki

Dodane przez: ankad21

Piernikowe bałwanki

Szybkie w wykonaniu, potrzebujemy...

Kruche gwiazdki piernikowe

Dodane przez: Słodki Sentyment

Kruche gwiazdki piernikowe

Kruche ciastka piernikowe, które...

Piernikowa choinka

Dodane przez: Ewelina Marcin

Piernikowa choinka

Pachnąca piernikami chrupiąca choinka...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Piernikowe kwiatki

Ciasteczka warto zrobić nie tylko...

pierniki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Serduszka piernikowe

Moja propozycja świątecznego wypieku.Proste...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE