Piernikowe bombki

5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 10 osób

Jakiś czas temu przeglądając internet trafiłam na takie bombki i bardzo mi się spodobały więc postanowiłam je zrobić trochę modyfikując znaleziony przepis. To był super pomysł. Okazały się tegorocznym świątecznym hitem. Podarowałam takie bombki również moim bliskim i byli zachwyceni. To piękne, pachnące i jadalne ozdoby naszej choinki. Prezentują się rewelacyjnie. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale potrzebne są specjalne foremki. Do pomocy możemy zaprosić nasze dzieci, którym na pewno ten pomysł bardzo się spodoba.

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ok. 10 sztuk złożonych bombek:
    Ciasto:
    250 g mąki tortowej ( u mnie mąka tortowa orkiszowa),
    50 g tłuszczu (masła lub smalcu) + do nasmarowania foremek,
    1 jajko,
    80 g płynnego miodu,
    60 g cukru pudru,
    ½ łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru),
    ½ łyżeczki sody oczyszczone,
    1 łyżeczka kakao,
    oraz:
    1 białko do posmarowania półkul przed pieczeniem,
    lukier,
    cukrowe ozdoby,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Pierniczki

Piernikowe bombki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowe bombki 1. Masło lub smalec topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie, gęste i jednolite ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypujemy odrobiną mąki. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
    Około godziny przed przygotowaniem piernikowych bombek wyjmujemy ciasto z lodówki, by się ogrzało. Metalowe półkule smarujemy tłuszczem.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykrawamy kółka (w kółkach można dodatkowo wykroić jakiś maleńki kształt), następnie oblepiamy nimi przygotowane foremki, nie dociskamy do krawędzi, podczas pieczenia urosną. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na smarujemy półkule białkiem. Pieczemy przez ok. 8-10 min. w piekarniku nagrzanym do 190° C. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
    Po upieczeniu, gdy są jeszcze gorące delikatnie zdejmujemy je z foremek, pozostawiamy do wystudzenia i stwardnienia na kratce.
    Połówki bombek są gotowe do sklejania i dekorowania. Przed sklejeniem do środka wkładamy tasiemkę lub sznureczek które posłużą do powieszenia bombek na choince.
    Bombki sklejamy lukrem i dekorujemy. Odstawiamy aby lukier stwardniał. Smacznego!

Porady

Bombki możemy wypełnić cukierkami lub małą zabawką/upominkiem. Możemy użyć gotowego lukru lub przygotować własny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
bombki piernikowe

To może cię zainteresować