Ciasto cygańskie drogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak sparzyć, ostudzić i zmielić dwa razy.
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, mak, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.
Masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na dwa cienkie blaty.
2.Przygotowanie biszkoptu: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku, każde dodając dopiero kiedy poprzednie będzie dobrze wymieszane z masą. Wyłączyć mikser i do masy wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką do ciasta. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i pokroić w paski.
3.Przygotowanie masy budyniowej: 1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia pod przykryciem (od czasu do czasu przemieszać). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
4.Składanie ciasta: Pierwszy blat ciasta ułożyć na podstawce, wyłożyć połowę kremu budyniowego.
Na wierzchu układać naprzemiennie biszkopty i paski zielonej galaretki, odłożyć do schłodzenia.
Kiedy poprzednia warstwa jest dobrze schłodzona na wierzch wylać tężejącą czerwoną galaretkę. Ponownie odstawić do lodówki.
Następnie na mocno stężoną już czerwoną galaretkę rozsmarować resztę masy i przykryć drugim blatem ciasta.
5.Wierzch polać polewą czekoladową.
Przed podaniem ciasto powinno spędzić kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.
6.Zieloną galaretkę rozrobić z wodą wg przepisu na opakowaniu, wylać do płaskiego, szerokiego naczynia, schłodzić, odstawić do lodówki. Po całkowitym stężeniu pokroić w paski
szerokości ok 1,5 cm.
Czerwoną galaretkę również rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, ale ta będzie od razu wylewana na ciasto.
Komentarze