Cygańskie Ścieżki

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja skromniejsza wersja ciasta o pięknej nazwie,sami oceńcie czy równie smaczna.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 20-24 cm

    5 białek
    2 żółtka
    3\4 szkl.cukru
    mały cukier waniliowy
    3\4 szkl.mąki + 1 łyżka mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szkl.oleju
    0,5 łyżki kakao
    1,5 łyżki suchego maku
    0,5 paczki kisielu wiśniowego
    szczypta soli
    Masa śmietanowa:

    330 ml śmietany kremówki 30 %
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo do dekoracji:

    Pasek czekolady gorzkiej
    pasek czekolady białej
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra Desery Ciasto

Cygańskie ścieżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy,następnie dodajemy mąkę,przesianą przez sitko i wymieszaną z proszkiem do pieczenia,olej i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia się wszystkich skłądników.
    Ciasto dzielimy na 4 równe części i do każdej z nich dodajemy kolejno:
    -2 żółtka + łyżka mąki
    -0,5 łyżki kakao
    -1,5 łyżki suchego maku
    -0,5 paczki kisielu wiśniowego
    Każde z ciast mieszamy osobną łyżką do połączenia się składników.
  • Cygańskie ścieżki 2. Tortownicę o średnicy 20-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy zaczynając od środka po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na przemian,tworząc kręgi a w efekcie końcowym kolorową zebrę.
  • Cygańskie ścieżki 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 min do suchego patyczka.

    Ciasto to piekłam z połowy porcji,w oryginale ciasto po przestygnięciu kroi się na 2 blaty i przekłada masą śmietanową z kryształkami kolorowych galaretek w środku,moje ciacho wyszło niskie więc nie było sensu go kroić na pół,przygotowałam masę śmietanową na wierzch i już się nie bawiłam z galaretkami;-)
  • Cygańskie ścieżki 4. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl.wrzącej wody i pozostawić do lekkiego ściągnięcia w tym czasie śmietanę 30 % mocno schłodzić i utrzepać z odrobiną cukru pudru na sztywno,gdy galaretka zaczyna ściągać wlać ją do ubitej śmietany i wymieszać mikserem,całosć wylać na ciasto i pozostawić w lodówce do ściągnięcia,górę ciasta posypać startą czekoladą na tarce i gotowe :-)

Porady

Ciasto kładziemy zaczynając od środka po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na przemian,tworząc kręgi a w efekcie końcowym kolorową zebrę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować