Ciasto cygańskie ścieżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części. Do 1 części dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki, do 2 części dodać 1 łyżkę kakao, do 3 części dodać kisiel wiśniowy, a do pozostałego ciasta dodać 3 łyżki suchego maku. Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty.
2.4 galaretki rozpuścić osobno w szklance gorącej wody gdy zastygną posiekać w kostkę. Jedną czerwoną galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod sam koniec dodać tężejącą czerwoną galaretkę i wszystko dobrze wymieszać. Do masy dodać pokrojone galaretki i wszystko wymieszać łyżką. Masą przełożyć biszkopt.
Masło roztapiamy dodajemy cukier, kakao oraz mleko i chwilę gotujemy często mieszając. Przestudzoną polewą polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze