Cygańska zupa z makaronem lubella i czekoladową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem soli.
3. Kiełbasę kroimy w półplasterki, a kabanosy na kawałki.
4. Z papryki i pikantnej papryczki usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy w średnią kostkę, a pikantną papryczkę drobno siekamy. Kiełbasę, kabanosy i papryki dodajemy do cebuli i podsmażamy razem kilka minut.
5. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu, dodajemy odcedzoną kukurydzę, fasolę i koncentrat pomidorowy.
6. Dodajemy cukier, pieprz i majeranek.
7. Mąkę rozrabiamy w 1/2 szklanki zimnej wody i wlewamy do zupy mieszając.
8. Śmietanę hartujemy, wlewamy do zupy i gotujemy kilka minut.
9. Na koniec wrzucamy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści.
10. Gorącą zupę podajemy z makaronem posypaną natką pietruszki i z kleksem śmietany.
Komentarze