Aromatyczny gulasz wołowy

0 (0 ocen)

Proste i pyszne danie. Polecam :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    1. Puszka kukurydzy
    2. 1 kg wołowiny bez kości
    3. 500 g pieczarek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1. 5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego

    Składniki robocze:
    1. Opakowanie przyprawy do gulaszu
    2. Łyżka suszonej natki pietruszki
    3. Łyżka suszonego koperku
    4. 8 łyżek oleju do smażenia
    5. 2 szklanki wody

    Dekoracja:
    1. Natka pietruszki

Aromatyczny gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę myjemy, osuszamy, kroimy w średnią kostkę, dodajemy przyprawę do gulaszu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
  • 2. Mięso obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy około 30-40 minut.
    Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i dusimy na patelni z rozgrzanym olejem.
    Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
    Do mięsa dodajemy kukurydzę, pieczarki, suszoną natkę pietruszki i suszony koperek. Mieszamy.
    Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu, co chwilę mieszając, aż mięso będzie miękkie .
    Gotowy gulasz dekorujemy natką pietruszki.

Porady

Gulasz możemy podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem i dowolną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy