Zupa cygańska

4.82 (177 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zupa cygańska to pyszny, aromatyczny posiłek o paprykowym smaku. Zupa cygańska z kiełbasą to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Często zupa cygańska jest urozmaicona dodatkiem boczku lub kurczaka. Zupa cygańska jest ostra w smaku. Wtedy doprawia się ją pikantną papryką chilli. Oto przepis na smaczną zupę cygańską.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa cygańska - składniki:
    5 średnich ziemniaków
    1 żółta papryka
    1 cebula
    4 duże pomidory
    1 laska kiełbasy
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
    liść laurowy
    kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    1 kostka rosołowa
    zielenina do posypania
Wystaw ocenę:

4.82 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cygańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa cugańska w połowie drogi 1. Zupa cygańska - przepis:
    Na początku należy zeszklić cebulę na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory.
    Gdy warzywa się zasmażą dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, podlać szklanką wody i smażyć jeszcze 10 minut.
  • 2. Następnie należy obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, zalać wodą, dodać liścia laurowego, ziele angielskie, pieprz i kostkę rosołową. Wszystkie składniki należy zagotować. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać podsmażone warzywa, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Zupa cygańska powinna być podawana posypana zieleniną. Zupa cygańska jest gotowa do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zupa cygańska może być przygotowywana z różnymi mięsami. Zupa cygańska z kiełbasą, zupa cygańska z kurczakiem, zupa cygańska z żeberkami to tylko niektóre przykłady na zrobienie pożywnego dania. Ponadto zupa cygańska może być przyprawiana na ostro poprzez dodanie kminku, kminu rzymskiego, sosu tabasco albo ostrej papryki chilli. Aby te przyprawy zachowały świeżość przez długi czas i nadały smak zupie cygańskiej, warto przechowywać je w odpowiednich pojemnikach. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować