Zupa pomidorowa z pomarańczową nutą i makaronem lubella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte skrzydełka zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe , obraną i startą na tarce o dużych oczkach jedną marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy wywar na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
2. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z dodatkiem masła.
3. Sparzone pomidory obieramy i kroimy w małą kostkę, dodajemy do cebuli wraz z obranym i posiekanym czosnkiem. Dusimy ok. 10 minut i blendujemy.
4. Skrzydełka wyjmujemy z wywaru i oddzielamy mięso od kości. Mięso wraz z masą pomidorową wkładamy do wywaru. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jedną marchewkę pokrojoną w talarki i gotujemy kilka minut.
5. Do zupy dodajemy śmietanę, sok z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia.
6. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, pietruszkę drobno siekamy.
7. Zupę podajmy z makaronem, posiekaną pietruszką i listkami świeżej bazylii.
Komentarze