Bardzo proste , a za razem smaczne danie . Kuchnia pachnie wspaniałymi aromatami , a domownicy nie mogą doczekać się posiłku:)Dostępne , nie drogie składniki , to dodatkowa zaleta .
Ćwiartki kurczaka z cytrynowo - czosnkową nutą z chrupiącym kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję , osuszam , skrapiam sokiem z cytryny , olejem , posypuję pieprzem cytrynowym , majerankiem , czubrycą zieloną , solą , nacieram , dodaje czosnek pokrojony w plasterki , odstawiam na 30 minut . Po tym czasie naczynie nakrywam , wstawiam do piekarnika , piekę ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni , naczynie odkrywam , piekę jeszcze ok . 10 minut - do zrumienienia . Kalafiora dzielę na różyczki , myję , gotuję ok . 10 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i listka laurowego , odcedzam . Na patelni roztapiam masło , dodaje bułkę tartą , lekko rumienię , doprawiam solą . Kurczaka podaję na sałacie w towarzystwie kalafiora polanego bułeczką , pomidorków przekrojonych na pół , posypanego mieszanką ziaren , udekorowane koperkiem i cytryną , lekko osypane czubrycą .
Komentarze