Złociste udka z czosnkową nutą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Udka pachną czosnkiem i oregano, a ich smak dodatkowo wzbogaca miód.

  • 60 min

Składniki:

  • -6 udek z kurczaka
    -2 łyżki miodu

    Marynata:
    -6 łyżek oleju
    -2 łyżeczki papryki słodkiej
    -2 łyżeczki czosnku granulowanego
    -2 łyżeczki suszonego oregano
    -1 ząbek czosnku świeżego
    -1/2 łyżeczki pieprzu

    Dodatkowo:
    -1 szklanka oleju rzepakowego do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Złociste udka z czosnkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • 2. Olej i przyprawy dokładnie mieszamy w misce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy udka i dokładnie nacieramy marynatą. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy udka i obsmażamy po 2 minuty z każdej strony. Następnie przykrywamy patelnię i dusimy całość przez około 30 minut (po 15 minutach udka przewracamy na drugą stronę).
  • 4. Następnie udka (po stronie skórki) polewamy miodem. Przewracamy skórką do dołu i smażymy jeszcze 2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować