700 g batatów
puszka pomidorów krojonych
400 g ciecierzycy z puszki
1 łyżeczka chilli
2 ząbki czosnku
1 cebula
ok. 50 g świeżego imbiru
1 łyżka kuminu
sól i pieprz do smaku
ryż lub chleb do podania
Curry z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzej olej, dodaj kumin i smaż przez chwilę. Następnie dodaj posiekaną cebulę i szczyptę soli. Na koniec dodaj posiekany czosnek,chilli i starty imbir. Smaż razem przez chwilę.
Do patelni dodaj pomidory, osączoną z zalewy ciecierzycę oraz obrane i pokrojone w kostkę bataty. Zalej wodą,tak aby zakryła wszystkie składniki. Przykryj pokrywką i gotuj na niedużym ogniu przez ok. 30 minut. W razie potrzeby dolej wodę.
Komentarze