Frytki z batatów

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Trochę inne frytki. Z batatów (patatów) czyli słodkich ziemniaków. Idealnie wypieczone w piekarniku, o kremowym miąższu i niesamowitym aromacie.

  • 35 min

Składniki:

  • 700 g batatów
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól gruboziarnista (do smaku)
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frytki

Frytki z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć. Pokroić na długie frytki lub na ósemki (jeśli bataty są mniejsze). Polać olejem, posypać solą i papryką, Przełożyć na blachę do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez ok. 30 minut, do miękkości. Podawać od razu po przygotowaniu posypane gruboziarnistą solą.

Porady

Przed pieczeniem bataty można obrać ze skórki. Jednak pieczone razem z nią zachowują swój kształt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cynamonowe frytki z batatów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cynamonowe frytki z batatów

Cafe Babilon_Laura Propozycja zdrowej przekąski 30 min

To może cię zainteresować