Frytki z batatów

  • wyświetlono: 7386 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Trochę inne frytki. Z batatów (patatów) czyli słodkich ziemniaków. Idealnie wypieczone w piekarniku, o kremowym miąższu i niesamowitym aromacie.

Ola1984
  • 35min

Składniki

700 g batatów
2 łyżki oleju rzepakowego
sól gruboziarnista (do smaku)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Sposób przygotowania przepisu:

Frytki z batatów

  • 1. Bataty dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć. Pokroić na długie frytki lub na ósemki (jeśli bataty są mniejsze). Polać olejem, posypać solą i papryką, Przełożyć na blachę do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez ok. 30 minut, do miękkości. Podawać od razu po przygotowaniu posypane gruboziarnistą solą.

Porady

Przed pieczeniem bataty można obrać ze skórki. Jednak pieczone razem z nią zachowują swój kształt.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatadla dziecizdrowiezdrowefrytkibatatybatatsłodkie ziemniakidomowy fast foodz piekarnikapatatysłodki ziemniakpatatfrytka

Komentarze

Podobne przepisy

Bataty z masłem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Batat na parze z masłem ziołowym

Słodkie ziemniaki mało są u nas...

image-1s3a4rd

Dodane przez: Ewelina Marcin

Oszukane frytki z selera

Pieczone, zdrowe frytki z selera...

dorsz z frytkami

Dodane przez: wiesiołek

Dorsz z frytkami

Lubimy taką rybkę z frytkami, czujemy...

Frytki z piekarnika.

Dodane przez: BABECZKA 35

Marchewkowe frytki z piekarnika

Takie nietypowe frytki z marchewki...

kebab

Dodane przez: Anitka0804

Kebab z frytkami na talerzu

Uwielbiamy domowe fast foody i...

Bulgur z batatem i fetą

Dodane przez: Iwona75

Bulgur z batatem i fetą

Danie obiadowe dla wegetarian i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE