Desery z wykorzystaniem cukinii, to już nie nowość. Podobnie jak owoce doskonale nadaje się ona do ucieranych ciast. Starta jest właściwie niewyczuwalna, natomiast podnosi wartość odżywczą wypieków i nadaje im wilgotności.
Cukiniowo- czekoladowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Powinno wyjść jej 2 szklanki.
2.Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki.
3.Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Do ubitych dodajemy sypkie składniki, olej oraz rozpuszczoną czekoladę. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
4.Na koniec do ciasta dodajemy cukinię. Ciasto ponownie miksujemy, by cukinia połączyła się z nim.
5.Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanych papilotek, napełniając je do około ¾ wysokości. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy, po czym dekorujemy.
6.WYKOŃCZENIE:
Połamaną czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną smarujemy przestudzone babeczki. Wierzch posypujemy czekoladowymi perełkami. Całość pozostawiamy, by czekolada zastygła. By przyspieszyć ten proces, muffinki możemy włożyć do lodówki.
Komentarze