Obiad w kilka minut... spaghetti z cukinii podane z sosem serowym, przyrządzonym z trzech rodzajów sera
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 małe cukinie
100 g sera pleśniowego, np. Lazur
50 g sera topionego
100 g twardego sera żółtego
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 ml śmietany 30%
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
olej do smażenia
Cukiniowe spaghetti z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy wszystkie sery, pokrojone na mniejsze kawałki. Cały czas mieszamy, aż sery się rozpuszczą, a sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Aby sos miał gładką konsystencję możemy go na końcu zblendować.
2.Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i nie obierając ze skóry, przepuszczamy przez spiralizer (tarka spiralna), tworząc w ten sposób długie spaghetti. Jeżeli są bardzo długie to ucinamy je w kilku miejscach, w zależności od upodobania. Gotowy makaron z cukinii blanszujemy - wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 min., a następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
Wykładamy na talerze i podajemy z przygotowanym sosem serowym.
Komentarze