CUKINIOWE SPAGHETTI Z SOSEM SEROWYM

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Obiad w kilka minut... spaghetti z cukinii podane z sosem serowym, przyrządzonym z trzech rodzajów sera

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 małe cukinie
    100 g sera pleśniowego, np. Lazur
    50 g sera topionego
    100 g twardego sera żółtego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    200 ml śmietany 30%
    sól, pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukiniowe spaghetti z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy wszystkie sery, pokrojone na mniejsze kawałki. Cały czas mieszamy, aż sery się rozpuszczą, a sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
    Aby sos miał gładką konsystencję możemy go na końcu zblendować.
  • 2. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i nie obierając ze skóry, przepuszczamy przez spiralizer (tarka spiralna), tworząc w ten sposób długie spaghetti. Jeżeli są bardzo długie to ucinamy je w kilku miejscach, w zależności od upodobania. Gotowy makaron z cukinii blanszujemy - wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 min., a następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
    Wykładamy na talerze i podajemy z przygotowanym sosem serowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ser pleśniowy Sery Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować