Cukiniowe pakieciki z farszem i czarną rzepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, szersze i węższe.
2.Ryż gotujemy w wodzie, odcedzamy. Dodajemy do niego pokrojony w kostkę i mocno podsmażony bez tłuszczu boczek oraz wbijamy 1 jajko.
3.Czarną rzepę obieramy, ścieramy na grubej tarce i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dusimy aż nieco zmięknie.
4.Kawałki cukini układamy w gwiazdę w następujący sposób: najpierw kładziemy pionowo szerszy plaster, następnie poziomo szerszy plaster a na koniec po ukosie węższe plastry - jak na zdjęciu.
5.Na środek nakładamy porcję ryżu z boczkiem i rzepy. Zwijamy plastry do środka zaczynając od tego na spodzie czyli pionowego szerszego.
6.Następnie zwijamy plastry boczne, a na koniec te po ukosie. W środek wbijamy wykałaczkę.
7.Tak przygotowane pakieciki obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Komentarze