Sałatka obiadowa z czarną rzepą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sałatka idealna do obiadu z różnorodnych warzyw, w tym czarnej rzepy oraz, co ciekawe, surowych pieczarek. Smakowicie doprawiona i kolorowa – świetnie uzupełni posiłek w zdrowe składniki odżywcze.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g obranej czarnej rzepy
    200 g oczyszczonych pieczarek
    225 g sałaty lodowej
    200 g groszku konserwowego (masa po osączeniu z zalewy)
    175 g mięsistych pomidorów
    65 g obranej białej cebuli
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Sałatka obiadowa z czarną rzepą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka obiadowa z czarną rzepą i pieczarkami 1. Rzepę pokroić w cienkie paski, pieczarki w kostkę, cebulę posiekać – składniki przełożyć do miski i wymieszać z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i cukru, po czym pozostawić na 30 min.
  • Sałatka obiadowa z czarną rzepą i pieczarkami 2. Następnie dołożyć rozdrobnioną sałatę, osączony groszek i pokrojone w kostkę pomidory. Wsypać natkę pietruszki, koperek i curry, wlać sos sojowy. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu. Sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować