Rustykalna tarta z czarną rzepą, pietruszką i cukinią

  • wyświetlono: 401 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tarta z pieczoną rzepą i pietruszką, z cukinią, serem ricotta i grana padano – moja nowa wielka miłość. Inspirowana przepisem z programu „Pytanie na śniadanie”

edytaha

Składniki

CIASTO:
1 i 1/3 szklanki mąki typ 650 + odrobina do posypania przy wałkowaniu
1/4 łyżeczki soli
12 dag zimnego masła
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki soku z cytryny
ewentualnie 1-2 łyżki bardzo zimnej wody – gdyby ciasto nie chciało się zagnieść
żółtko do posmarowania przed pieczeniem
NADZIENIE:
1 czarna rzepa
1 korzeń pietruszki
1 młoda cukinia
12,5 dag sera ricotta
kopiasta łyżka utartego grana padano
łyżka oliwy z oliwek extra vergine
duży ząbek czosnku
suszony tymianek
sól
świeżo zmielony pieprz
świeże oregano do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Rustykalna tarta z czarną rzepą, pietruszką i cukinią

  • 1. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, wysiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę, sok z cytryny, odrobinę zimnej wody i szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w torebkę foliową i włożyłam na godzinę do lodówki.
  • 2. Rzepę i pietruszkę dokładnie wyszorowałam, ułożyłam w brytfance na papierze do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termo obiegiem, na 40 minut. Troszkę przestudziłam, obrałam ze skóry i pokroiłam w dość cienkie plasterki.
  • 3. Cukinię umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plasterki.
    Oliwę wymieszałam z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
    Ser ricotta wymieszałam ze startym parmezanem.
  • 4. Ciasto wyjęłam z lodówki, położyłam na kawałku papieru do pieczenia, obsypując z wierzchu mąką rozwałkowałam placek o średnicy 30 cm. Papier razem z ciastem przeniosłam na trójboczną blachę do pieczenia.
  • 5. Placek posmarowałam wymieszanymi serami, zostawiając dookoła wolny pasek o szerokości ok. 5 cm. Delikatnie posypałam solą i pieprzem.
  • 6. Na serze rozłożyłam plasterki warzyw, posypałam je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
    Brzegi ciasta zawinęłam do środka, przykrywając część nadzienia, posmarowałam je roztrzepanym żółtkiem.
    Nadzienie polałam oliwą wymieszaną z czosnkiem.
  • 7. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
    Przed podaniem posypałam świeżymi gałązkami oregano.

Porady

Rzepę i korzeń pietruszki, zamiast piec, można obrać, pokroić w plasterki o obgotować. Będą wówczas bardziej miękkie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartamoj_niedzielny_obiadtymianekCukiniakruche ciastopietruszkaparmezanricottaczarna rzepaczarna rzodkiew

Komentarze

Podobne przepisy

Rustykalna tarta z jabłkami

Dodane przez: dorota w

Rustykalna tarta z jabłkami

Na bardzo cienkim, niezwykle kruchym...

Rustykalna tarta z dynią

Dodane przez: Jaga85

Rustykalna tarta z dynią

To rewelacyjne połączenie smaków...

tarta z gruszkami

Dodane przez: Rossie

Rustykalna tarta z gruszkami

Tarta do jesiennej kawki :)

image-18mc16e

Dodane przez: Magster

TARTA Z CUKINIĄ I BOCZKIEM

W sezonie letnim nie może zabraknąć...

Tarta rustykalna z jabłkami

Dodane przez: benka

Tarta rustykalna z jabłkami

Szybka tarta do kawki

Rustykalna tarta z makiem

Dodane przez: Jaga85

Rustykalna tarta z makiem

To prosta, tania i szybka w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE