CUKINIA ZAPIEKANA Z FARSZEM A'LA GYROS

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jeśli zastanawiacie się do czego wykorzystać gotowane mięso z zupy, to mam dla Was kolejny przepis na smaczny obiad lub kolację.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
    ugotowane mięso z zupy - u mnie 2 pałeczki kurczaka,
    2 większe korniszony z dodatkiem chili (mogą być również zwykłe),
    nieduża cebula,
    łyżka oleju,
    2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros,
    sól (opcjonalnie),
    opakowanie mozzarelli,
    łyżka posiekanej natki pietruszki,
    2 łyżki startego sera żółtego,
    słodka papryka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukinia zapiekana z farszem a'la gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam środek.
    Mięso obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam, ogórki kroję w drobną kostkę.
    Na oleju podsmażam mięso z cebulą i ogórkiem - około 5 minut. Następnie dodaję połowę wydrążonej cukinii i przyprę gyros, ewentualnie sól. Smażę razem, co jakiś czas mieszając do momentu wyparowania wody.
    Mozzarellę kroję w półplasterki.
    Na dnie cukinii układam połowę pokrojonej mozzarelli, następnie wykładam farsz i układam pozostałą mozzarellę. Posypuję połową natki.
    Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut. Pod koniec pieczenia posypuję serem żółtym i słodką papryką.
    Upieczoną cukinię posypuję pozostałą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować