Jeśli zastanawiacie się do czego wykorzystać gotowane mięso z zupy, to mam dla Was kolejny przepis na smaczny obiad lub kolację.
50 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie,
ugotowane mięso z zupy - u mnie 2 pałeczki kurczaka,
2 większe korniszony z dodatkiem chili (mogą być również zwykłe),
nieduża cebula,
łyżka oleju,
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros,
sól (opcjonalnie),
opakowanie mozzarelli,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki startego sera żółtego,
słodka papryka.
Cukinia zapiekana z farszem a'la gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam środek.
Mięso obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę siekam, ogórki kroję w drobną kostkę.
Na oleju podsmażam mięso z cebulą i ogórkiem - około 5 minut. Następnie dodaję połowę wydrążonej cukinii i przyprę gyros, ewentualnie sól. Smażę razem, co jakiś czas mieszając do momentu wyparowania wody.
Mozzarellę kroję w półplasterki.
Na dnie cukinii układam połowę pokrojonej mozzarelli, następnie wykładam farsz i układam pozostałą mozzarellę. Posypuję połową natki.
Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut. Pod koniec pieczenia posypuję serem żółtym i słodką papryką.
Upieczoną cukinię posypuję pozostałą natką pietruszki.
Komentarze