Cukinia z kurkumą

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna sałatka na zimę w słodko-kwaśnej zalewie, na bazie przypraw kurkuma i aomatycznych dodatków. Najlepiej smakuje do potraw z grila i jako składnik drugiego dania.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 1/2 kg młodej cukinii
    2 cebule
    1 1/2 szklanki cukru
    1 1/4 szklanki octu 10%
    4 łyżeczki ziaren gorczycy
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki kurkumy

Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Cukinia z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, nie obierać poszatkować w plastry z cebulą. W przypadku starszych należy warzyw należy wydrążyć środki z pestkami. Warzywa przełożyć do dużego garnka. Dodać posiekany czosnek, gorczycę, kurkumę cukier oraz ocet i lekko wymieszać. Ostawić wszystko na 1 godzinę, powinne puścić sporo soku. Następnie mieszankę doprowadzić do wrzenia i gorącą przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować