Cukinia w karkówce

0 (0 ocen)

Pyszne mięsko z dodatkiem cukini.

Składniki:

  • 1200g karkówka wieprzowa bez kości
    1 cienka cukinia
    2 ząbki czosnek
    NA MARYNATĘ KARKÓWKI:
    3 łyżki przyprawa do wieprzowiny
    3 ząbki czosnek (przeciśnięty przez praskę)
    1 płaska łyżeczka papryka ostra w proszku
    3 szczypty rozmaryn (u mnie suszony:()
    1 łyżeczka sól morska i pieprz kolorowy
    2 łyżki olej
    DODATKOWO:
    folia aluminiowa
    naczynie żaroodporne lub blaszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia w karkówce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia w karkówce 1. Z powyższych składników robimy marynatę-mieszamy.
  • Cukinia w karkówce 2. Umytą,osuszoną karkówkę ustawiamy w pionie i za pomocą długiego i ostrego noża robimy dziurę na wylot.W to wpychamy umytą cukinię. Końce cukini obcinamy .Za pomocą noża robimy mniejsze dziurki i wkładamy w nie obrany i pokrojony czosnek w słupki.Całość nacieramy,a dokładniej mówiąc wklepujemy naszą marynatę.Układamy na folii dodatkowo jeszcze solimy,pieprzymy i zawijamy.Wkładamy do lodówki na całą noc,lub na kilka godzin.
  • Cukinia w karkówce 3. Po upływie tego czasu mięso odwijamy i wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180*C (u mnie środkowa półka-grzanie góra-dół) tyle co ważyła,czyli 1h i 20 min.Od czasu do czasu przekręcamy mięso i podlewamy wytworzonym tłuszczem.Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy karkówkę i czekamy chwilę żeby odpoczeła po czym możemy kroic na plastry...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

4.46 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Krupnik na karkówce

To może cię zainteresować