Cukinia w czosnkowym cieście

4.46 (169 ocen)

  • 45 min

Plastry cukinii smażone w cieście naleśnikowym o czosnkowym posmaku. Cukinia pod wpływem smażenia delikatnie miękknie a panierka jest bardzo chrupiąca. Prosty i smaczny przepis.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    2 jajka
    1,5 szklanki mąki orkiszwej jasnej lub pszennej
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki oleju
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz, mielona papryka ostra
    3/4 szklanki wody gazowanej
    olej do smażenia

    1 duża, ale młoda cukinia (moja ważyła 1 kg)
Wystaw ocenę:

4.46 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia w czosnkowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Plastry cukini 1. Cukinię umyj, odkrój końcówki i pokrój ją w plastry o szerkości 0,5 cm. Plastry posól i zostaw na 30 minut, by cukinia się "spociła". Przed smażeniem wytrzyj każdy plaster ręcznikiem papierowym, by nie było już na nich wody.
  • 2. Jajka ubj z mlekiem, dodaj mąkę i olej, wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do ciasta dolewaj wody gazowanej, stopniowo, bo ciasto nie może być rzadkie. Dodaj przyprawy i czosnek. Wymieszaj porządnie.
  • Plastry cukini w cieście 3. Na patelnię wlej olej, rozgrzej. Plastry cukini maczaj w cieście i smaż do zrumienienia. Przekładaj na ręcznik papierowy, by odciekł nadmiar tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować