Cukinia na zimę

4.75 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Słodko - winna sałatka do słoików z cukinii. Można spożywać na zimno i na gorąco.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg pokrojonej w grube kawałki cukinii
    1 szklanka miodu naturalnego
    1 szklanka oleju
    1/2 szklanki octu owocowego (u mnie domowy)
    500 g koncentratu pomidorowego
    2 łyżki soli
    2 łyżeczki czosnku granulowanego
    garść suszonego czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia 1. Kawałki cukinii umieszczam w dużym garnku z grubym dnem. Ja pokroiłam w robocie kuchennym tarczą do frytek. Dodaję resztę składników oprócz suszonego czosnku niedźwiedziego dokładnie mieszam. Pozostawiam na 3 godziny.
  • cukinia 2. Po 3 godzinach stawiam na ogniu i doprowadzam do zagotowania. Mieszając gotuję na średnim ogniu 40 minut.
  • cukinia 3. Po 40 minutach dodaję czosnek niedźwiedzi, mieszam, próbuję do smaku i jeszcze gotuję 5 minut. Gorącą sałatkę nakładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do ostudzenia.

Porady

Zamiast miodu można użyć cukru. Proponuję użyć octu owocowego o neutralnym smaku np. jabłkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować