Cukinia na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki cukinii umieszczam w dużym garnku z grubym dnem. Ja pokroiłam w robocie kuchennym tarczą do frytek. Dodaję resztę składników oprócz suszonego czosnku niedźwiedziego dokładnie mieszam. Pozostawiam na 3 godziny.
2.Po 3 godzinach stawiam na ogniu i doprowadzam do zagotowania. Mieszając gotuję na średnim ogniu 40 minut.
3.Po 40 minutach dodaję czosnek niedźwiedzi, mieszam, próbuję do smaku i jeszcze gotuję 5 minut. Gorącą sałatkę nakładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do ostudzenia.
Porady
Zamiast miodu można użyć cukru.
Proponuję użyć octu owocowego o neutralnym smaku np. jabłkowego.
Komentarze