Cukinia marynowana jak grzyby na zimę

4.45 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Co prawda grzybów leśnych nie zbieram i nie jem, ale taka przystawka z cukinii to jest to, smakiem i aromatem nie odbiega dużo od marynowanych grzybków. Kiedyś za dzieciaka lubiłam jajecznicę z grzybami leśnymi, teraz z grzybów lubię tylko pieczarki. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie potrzeba zbytnio się wysilać.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 słoiki 500 ml

    1 kg cukinii
    1 średnia marchewka
    3-4 ząbki czosnku
    pęczek pietruszki
    pęczek koperku
    1 łyżka soli
    2 łyżki cukru
    1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
    3 łyżki oleju
    3łyżki octu spirytusowego
Wystaw ocenę:

4.45 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia marynowana jak grzyby na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie użyć najlepiej młode, żeby nie trzeba było wykrawać gniazd nasiennych. Obrać ze skórki i przekroić na pół ostrym nożem, następnie każdą połowę przekroić jeszcze raz na pół. Całość pokroić na 1 cm kosteczkę i przełożyć do miski.
    Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do cukinii.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę dodać do warzyw.
    Zieleninę, czyli natkę pietruszki i koperek posiekać drobno nożem i wrzucić do miski.
    Dodać sól, cukier, czarny pieprz mielony.
    Wlać olej i ocet, całość dokładnie wymieszać i odstawić miskę na 4 godz. przez ten czas puści sok, oraz zamarynuje się.
    Po upływie 4 godz. cukinię przełożyć razem z sokiem, który puściła do wyparzonych słoików.
    Pasteryzować 20 min. od momentu zagotowania się w garnku wody.

Porady

Smak można podkręcić pod siebie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marynata Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować