Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek (zostawiamy pójdzie do farszu).
Na patelnię wlewamy olej, jak będzie gorący dajemy pokrojoną cebulę , chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy.
Pieczarki przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojonego na drobne kawałki pomidora z czosnkiem , następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i oregano.
Do mięsa dodajemy pieczarki , wydrążone środki z cukinii pokrojone na drobne kawałki i trochę startego żółtego sera, wszystko razem mieszamy.
2.Wydrążone cukinie oprószamy pieprzem i solą i nakładamy farsz. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim cukinie.
3.Cukinie zapiekamy około 50 minut w temp. 180 i posypujemy pozostałym żółtym serem.
4.Zapiekamy jeszcze około 15 minut
5.Cukinię układamy na talerzach, polewamy ketchupem i posypujemy natką pietruszki.
Komentarze