Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Faszerowana mięsem indyczym i pomidorami jest smaczną, zdrową i bez węglowodanową propozycją dla osób dbających o dietę.
40 min
Składniki:
(na 4 porcje)
2 średnie cukinie
średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 pomidory
6 kawąłków suszonych pomidorów
ostra papryczka chilli
500g mięsa mielonego z indyka
sól, czarny pieprz, słodka papryka, świeża bazylia, cynamon
oliwa pomidorowa do smażenia
ser żółty do posypania
Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanej oliwie pomidorowej przesmażamy pokrojoną w pkostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2.Następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, cynamonem i słodka papryką. Przesmażamy razem. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem z papryczką chilli i garścią posiekanej bazylii. Redukujemy płyn.
3.Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm.
4.Farsz mięsno-pomidorowy umieszczamy w uprzednio przygotowanych cukiniach.
5.Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim cukinie. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut.
Komentarze