Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Tradycyjnie faszerowana mięsem cukinia dzięki dodatkowi suszonych pomidorów w płatkach nabiera zupełnie nowego smaku. Polecam na szybki, tani i nieskomplikowany obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • cukinia - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    łopatka wieprzowa - 300 g
    ugotowany ryż basmati - 3 łyżki
    bulion - ½ szk.
    czosnek posiekany - 1 ząbek
    oliwa - 2 łyżki
    suszone pomidory w płatkach - 2 łyżki
    tymianek - 1 łyżeczka
    sól morska - do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone cukinie kroję wzdłuż na pół, małą łyżeczką usuwam nasiona. Wydrążony miąższ odkładam na bok, będzie mi potrzebny do farszu. Połówki cukinii posypuję solą i pieprzem, smaruję oliwą.
  • 2. Cebulę kroję w drobną kosteczkę, smażę na łyżce oliwy, dodaję posiekany czosnek, a po chwili zmielone mięso i dalej smażę, mieszając od czasu do czasu. Do smażącego się mięsa dodaję pokrojony miąższ cukinii, wlewam bulion i zagotowuję. Duszę mięso pod przykryciem do miękkości. Pod koniec zdejmuję pokrywkę i smażę, aż prawie cały płyn wyparuje. Wyłączam gaz, dodaję ugotowany wcześniej ryż i suszone pomidory w płatkach. Doprawiam do smaku tymiankiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą, całość dokładnie mieszam.
  • 3. Farszem zapełniam wgłębienia w cukinii i układam je w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut, aż cukinia będzie miękka. Podaję posypaną posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso mielone Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować