Cukinia faszerowana

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, ale troszkę w innej wersji, bo w sosie pomidorowym. Wyszło naprawdę pysznie, cukinie się nie rozwalały, były takie al'dente. Świetna propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację. Na zdjęciach widać krok po kroku jak przyrządzić to danie. 

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 większe cukinie
    300 g mięsa mielonego (dowolnego, użyłam łopatki wieprzowej)
    300 ml przecieru pomidorowego z kartonika
    1 cebula dowolna
    2-3 ząbki czosnku
    trochę drobno startego sera twardego dojrzewającego (może być parmezan)
    trochę natki pietruszki
    ok. 50-70 g tartego żółtego sera
    sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
    szczypta cukru
    odrobina oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia faszerowana 1. Cukinie pokroić na kawałki szerokości ok. 4-5 cm (ogonki odkroić). Wyciąć nożem środki i zetrzeć je na grubej tarce.
  • Cukinia faszerowana 2. Do miski przełożyć mięso, starte i odciśnięte z wody środki z cukinii, trochę tartego twardego sera dojrzewającego, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszać ręką.
  • Cukinia faszerowana 3. W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę smażyć na niskiej mocy, żeby się nie spaliły, a zmiękły. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i ziołami prowansalskimi. Mieszać i gotować 2-3 minuty. Następnie zblendować na gładki sos.

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni termoobieg. Cukinie faszerować mięsem i układać w okrągłej formie. Następnie zalać je sosem pomidorowym i posypać tartym żółtym serem.

    Piec ok. 35-40 minut.
  • Cukinia faszerowana 4. SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować