Cukinia faszerowana-najpyszniejsza i łatwa

4.49 (188 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cukinia w takim wydaniu często gości u mnie w domu na obiad. Jest wypełniona pysznym farszem z czosnkiem, cebulką, mięsem mielonym, ryżem, marchewką.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 młode cukinie średniej wielkości

    FARSZ

    -1 średnia cebula
    -2 ząbki czosnku
    -100g ryżu białego
    -kilka łyżek oleju
    -500g mięsa wieprzowego mielonego (szynka, łopatka)
    -1 średnia marchew
    -4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -sól, pieprz do smaku, p ziołowy
    -papryka czerwona w proszku
    -zioła prowansalskie
    -około 200g sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Cukinia faszerowana-najpyszniejsza i łatwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia faszerowana-najpyszniejsza i łatwa 1. Cukinię myjemy i łyżeczką usuwamy środki tak by powstały łódeczki.
    Mięso mielimy.

    Do garnka dajemy olej, posiekany czosnek i cebulę-podsmażamy.
    Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew i mięso mielone. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
    Następnie dodajemy ugotowany ryż-mieszamy i dodajemy przyprawy. Słodką paprykę, pieprz, sól, pieprz ziołowy oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i jeszcze dusimy jakieś 5 minut.
    Ściągamy z ognia i tak powstałym farszem napełniamy cukinie. Farszu spokojnie wystarcza do napełnienia 4 cukinii czyli 8 połówek.
    Cukinie układamy na dużej blasze piekarnikowej, posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi.
    Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół

    Po tym czasie cukinia jest mięciutka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować