Cukinia faszerowana-najpyszniejsza i łatwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy i łyżeczką usuwamy środki tak by powstały łódeczki.
Mięso mielimy.
Do garnka dajemy olej, posiekany czosnek i cebulę-podsmażamy.
Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew i mięso mielone. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Następnie dodajemy ugotowany ryż-mieszamy i dodajemy przyprawy. Słodką paprykę, pieprz, sól, pieprz ziołowy oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i jeszcze dusimy jakieś 5 minut.
Ściągamy z ognia i tak powstałym farszem napełniamy cukinie. Farszu spokojnie wystarcza do napełnienia 4 cukinii czyli 8 połówek.
Cukinie układamy na dużej blasze piekarnikowej, posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi.
Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół
Komentarze