Faszerowana cukinia w stylu włoskim

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cukinia faszerowana mięsem, pomidorami, czosnkiem i bazylią. Pyszny obiad, który sprawdzi się także na wynos na zimno.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 większe cukinie ,

    500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)

    pomidory w puszce z sokiem,

    mała cebula,

    5 ząbków czosnku,

    2 łyżeczki oregano,

    2 łyżeczki bazylii,

    sól, pieprz,

    100 g sera żółtego,

    kulka sera mozzarella
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Faszerowana cukinia w stylu włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek, posypujemy solą.

    Do mięsa mielonego dodajemy posiekany wydrążony wcześniej środek z cukinii, drobno posiekaną cebulę. Smażymy na rozgrzanej patelni przez 5-7 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory oraz większą szczyptę soli, pieprz, oregano i bazylię. Mieszamy.
    Na sam koniec dodajemy starty żółty ser.

    Cukinię układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, napełniamy farszem.
    Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - grzanie góra dół - na 20 minut. Po tym czasie, układamy na wierzchu kawałki sera mozzarella i pieczemy jeszcze przez 10 minut, cukinie powinny być miękkie a ser roztopiony i lekko przyrumieniony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować