Faszerowana cukinia w stylu włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek, posypujemy solą.
Do mięsa mielonego dodajemy posiekany wydrążony wcześniej środek z cukinii, drobno posiekaną cebulę. Smażymy na rozgrzanej patelni przez 5-7 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory oraz większą szczyptę soli, pieprz, oregano i bazylię. Mieszamy.
Na sam koniec dodajemy starty żółty ser.
Cukinię układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, napełniamy farszem.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - grzanie góra dół - na 20 minut. Po tym czasie, układamy na wierzchu kawałki sera mozzarella i pieczemy jeszcze przez 10 minut, cukinie powinny być miękkie a ser roztopiony i lekko przyrumieniony.
Komentarze