Cukinia faszerowana po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • 3 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Cukinia nadziewana mięsem z indyka, ryżem z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzą, passatą pomidorową oraz przyprawami.

  • 3 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    1 opakowanie mięsa mielonego z indyka
    100 g ryżu paraboloid lub innego
    1 /2 butelki passaty pomidorowej
    1 /2 puszki kukurydzy
    1 /2 puszki czerwonej fasoli
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    Sól i pieprz
    Wędzona papryka w proszku
    Alternatywnie ser mozzarella żółty do posypania wierzchu zapiekanej cukinii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukinia faszerowana po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulkę kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy mięso z indyka i smażymy.
    2. Do mięsa dodajemy passate pomidorowa oraz ryż ugotowany al dente.
    3. Dodajemy odsączoną fasolę oraz kukurydzę.
    4. Doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, wędzona czerwoną papryką oraz przeciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Aż do uzyskania gęstego farszu.
    5. Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Posypujemy solą i pieprz i wstawiamy do nagrzanego piekarnik na 180 stopni na około 10 - 15min, aby cukinia nabrała miękkości.
    6. Gotowy farsz przekładamy do cukinii. Na wierzch możemy jeszcze posypać startym serem mozzarella i ponownie zapiekamy na około 5-10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kukurydza Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować