Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynate do cukini: wymieszać wszystkie przyprawy, dodać 4 łyżki oleju. Cukinie przekroić na pół i wydrążyć środek. Zamarynować i odstawić.
Przygotować farsz: miąższ z cukinii, startą marchewke dusić na małym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, przyprawy i nadal dusić. Mięso podsmażyć na osobnej patelni, dodać czosnek i sól. Przygotowane mięso dodać do farszu. Ugotować kasze gryczaną i także dodać do farszu. Wszystko razem dokładnie połączyć.
Cukinie wyłożyć na blachę, nafaszerować i piec w piekarniku przez 35min. w temperaturze 200 stopni. Następnie posypać startym serem żółtym i włożyć do piekarnika, aż ser się roztopi.
Komentarze