Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół, usuwamy miękki miąższ i kroimy go w kostkę (bardziej twardy miąższ odrzucamy).
2.Cebulę kroimy w kostkę i zrumieniamy razem z czosnkiem na oleju. Dodajemy mięso i pokrojony miąższ. Doprawiamy wszystko przyprawami i dusimy tak długo, aż odparuje nadmiar soku z cukinii.
3.Następnie dodajemy ryż (wcześniej ugotowany!), wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy w razie potrzeby i tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Na wierzch nakładamy starty na tarce ser żółty.
4.Cukinie faszerowane zapiekamy w piekarniku na blaszce, przez 40 minut w temperaturze 170°C. Górę przykrywamy folią aluminiową, zdejmując ją na 10 minut przed końcem pieczenia, żeby cukinie nieco się zrumieniły.
Porady
Do farszu można dodać paprykę, groszek albo inne ulubione warzywa.
Komentarze