Cukinia bardzo pikantna

4.51 (200 ocen)

Cukinia z chili bardzo pikantna. Sprawdza się jako doskonały dodatek do mięs.

Składniki:

  • - 2 kg obranej i oczyszczonej cukinii
    - 2 główki czosnku
    - ok. 6 łyżek soli
    - 3 łyżeczki chilli

    Zalewa
    - 0,5 kg cukru
    - 1,5 szklanki octu
    - 8 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia bardzo pikantna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy w małe plasterki. Posypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie odsączamy cukinię. Czosnek kroimy w plasterki. Cukinię posypujemy chilli, dokładamy czosnek i mieszamy.
  • 2. Przygotowujmy zalewę: w garnku umieszczamy ocet, olej i cukier i gotujemy aż do rozpuszczenia cukru. Gdy zalewa trochę przestygnie zalewamy nią cukinię i odstawiamy przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie cukinię wraz z zalewą umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować