Pikantna cukinia

4.5 (184 ocen)

Naprawdę ostra. Cukinia opiekana na suchej patelni w zalewie octowej z koncentratem pomidorowym oraz chilli.

Składniki:

  • Na 2 słoiki o poj. 1 L (może być 0,7 - 0,9 L)

    2 średnie cukinie (łącznie 600g)

    Zalewa:
    2 szklanki wody
    6 łyżek octu 10%
    6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    3 łyżki cukru
    1 płaska łyżka soli
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/5 łyżeczki chilli

    Do każdego słoika:
    2 ząbki czosnku
    1 gałązka natki pietruszki
    1 liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kanapki Dodatki

Pikantna cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantna cukinia 1. Cukinie pokroić na niazbyt cienkie plastry i podpiec na rumiano z obu stron na suchej patelni. Wystudzić.
  • Pikantna cukinia 2. Plastry nałożyć do słoików. Dołożyć czosnek pokrojony w plastry, natkę pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie.
  • Pikantna cukinia 3. Składniki zalewy gotować 1 - 2 min. Gorącą zalewą zalać zawatrość słoików, natychmiast zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
  • Pikantna cukinia 4. Słoiki można również dodatkowo zapasteryzować (2 - 3 min). Jeśli do słoików wlejemy wystudzona zalewę, pasteryzację należy wydłużyć do 7 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować