Creme Brulee lawendowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deser królewski, wyrafinowany, a do tego nieskomplikowany- creme brulee. Wystarczy kilka podstawowych składników aby wyczarować wyśmienity deser.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400ml śmietanki 36%
    5 żółtek
    1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy( jeśli nie macie możecie pominąć i dać np 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub pasty- będzie klasycznie)
    50g cukru
    Po 1-2 łyżeczki cukru na górę przed podaniem (do skarmelizowania)
    owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Creme brulee

Creme brulee lawendowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę zagotować z 1 łyżeczką suszonej lawendy. Wystudzić.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem.
  • 3. Śmietankę przelać przez sitko odcedzając lawendę.
  • 4. Śmietankę wlewać stopniowo do żółtek cały czas mieszając. Masę przelać do kokilek
  • 5. Wstawić do piekarnika i piec 60 min. w 100 stopniach termoobieg,
  • 6. Po upływie godziny uchylić piekarnik, wystudzić deser, następnie schłodzić dobrze w lodówce.
  • 7. Przed podaniem posypać wierzch deseru cukrem i skarmelizować go palnikiem. Podawać z owocami na górze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować