Przepis na makaron zarówno na ciepło jak i na zimno, śmiało można odłożyć sztućce i wyjadać muszle palcami :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400 g makaronu Conchiglioni
500 g sereka Ricotty (według uznania)
200g szynki (ja dodaje konserwowej ale pyszne jest rowniez z parmeńską)
100 g parmezanu
Natka pietruszki
szczypta soli i pieprzu
Na beszamel
2 duże łyzki masła
2 łyzki mąki
1,5 szkl. mleka (temp.pokojowa)
1 łyzeczka galki muszkatołowej
sol i pieprz
Conchiglioni z ricottą na beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente, serek mieszamy z pokrojoną szynka, natka i parmezanem.
Wypełniamy muszelki.
do garnuszka wrzucamy masło do roztopienia się, po czym dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy, wtedy po troszku dolewamy mleka szybko mieszajac, zeby nie powstały grudki, dodac gałke sol i pieprz wedlug wlasnego smaku.
Sos wylac na spód naczynia na to ułozyc muszelki na srodek mozna dac zólty ser.
Piec w piekarniku 20 min w 180 st.
Smaczos!
Komentarze