Conchiglioni z ricottą na beszamelu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na makaron zarówno na ciepło jak i na zimno, śmiało można odłożyć sztućce i wyjadać muszle palcami :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g makaronu Conchiglioni
    500 g sereka Ricotty (według uznania)
    200g szynki (ja dodaje konserwowej ale pyszne jest rowniez z parmeńską)
    100 g parmezanu
    Natka pietruszki
    szczypta soli i pieprzu

    Na beszamel
    2 duże łyzki masła
    2 łyzki mąki
    1,5 szkl. mleka (temp.pokojowa)
    1 łyzeczka galki muszkatołowej
    sol i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Szynki

Conchiglioni z ricottą na beszamelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente, serek mieszamy z pokrojoną szynka, natka i parmezanem.
    Wypełniamy muszelki.
    do garnuszka wrzucamy masło do roztopienia się, po czym dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy, wtedy po troszku dolewamy mleka szybko mieszajac, zeby nie powstały grudki, dodac gałke sol i pieprz wedlug wlasnego smaku.
    Sos wylac na spód naczynia na to ułozyc muszelki na srodek mozna dac zólty ser.
    Piec w piekarniku 20 min w 180 st.
    Smaczos!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować