Uwielbiam nadziewane makarony. Muszle nadziane farszem z ricotty są delikatne, a farsz puszysty.
30 min
Składniki:
20 sztuk makaronu conchiglioni
po 25 dag sera ricotta i pieczarek
6 dag szynki
2 małe cebule
po pół czerwonej i żółtej papryki
pół szklanki tartego parmezanu
oliwa z oliwek
3 łyżki posiekanej i natki pietruszki
sól, pieprz
Na sos:
2 puszki pomidorów w zalewie, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano, bazylia
Conchiglioni faszerowane pieczarkami i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente z odrobiną oleju. Odcedzić i ułożyć na ściereczce. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz szynkę i smażyć 4 minuty. Dodać pokrojone w małą kostkę pieczarki i smażyć aż woda odparuje. Zdjąć z ognia, dodać ricottę, natkę, bazylię, doprawić solą i pieprzem.
Pomidory zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Makaron nadziać farszem, ułożyć w naczyniu, posypać tartym parmezanem i zapiekać 20 min. w 180 stopniach.
Komentarze