ZAPIEKANE MUSZLE z RICOTTĄ i SZPINAKIEM (CONCHIGLIONI con RICOTTA e SPINACI)

  • wyświetlono: 576 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zapiekany w piecu makaron w kształcie muszli z delikatnym nadzieniem z ricotty i szpinaku w sosie beszamelowym z dodatkiem sosu pomidorowego. Polecam gorąco!

Maria da leccarsi le dita
  • 60min

Składniki

4 bardzo dyże muszle (lub 8 mniejszych) ok.400 g suchego makaronu
500 g świeżego szpinaku
400 g ricotty (lub twarogu)
100 g sera typu parmezan
parę łyżek przecieru pomidorowego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

NA SOS BESZAMEL (LA BESCIAMELLA):
300 ml mleka
30 g masła
ok. 1 łyżka mąki
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania przepisu:

ZAPIEKANE MUSZLE z RICOTTĄ i SZPINAKIEM (CONCHIGLIONI con RICOTTA e SPINACI)

  • 1. Umyj szpinak, a następnie przełóż do garnka, wlej odrobinę wody, posól i uduś go pod przykryciem (od czasu do czasu przemieszaj). Ugotowany szpinak, wystudź, dokładnie odciśnij z wody i soku, który wytworzył się podczas gotowani, a następnie bardzo drobno pokrój.
  • 2. W międzyczasie przygotuj sos beszamel. Rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając gotuj przez chwilkę (do momentu, aż masło lekko się przyrumieni). Dodaj stopniowo gorące mleko, ciągle mieszajac (jeżeli chcesz uzyskać rzadszy beszamel wystarczy dodać więcej mleka). Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając. W momencie jak zacznie kipieć dopraw, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj przez ok. 2-3 min.
  • image-1wl4moa3. W misce połącz pokrojony szpinak, ricottę, połowę startego na drobnej tarce parmezanu, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 4. Podgotuj makaron w osolonej wodzie (połowę czasu wskazanego na opakowaniu). Wypełnij muszle nadzieniem z ricotty i szpianku.
  • 5. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj połową beszamela i kilkoma łyżkami przecieru pomidorowego. Ułóż nadziane wcześniej muszle, a następnie polej resztą beszamelu i kilkoma łyżkami przecieru. Posyp pozostałym startym parmezanem.
  • image-1y450jq6. Piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez ok. 30 min., pod koniec pieczenia można włączyć funcję grilla, w ten sposób fajnie się przyrumienią.
    Buon appetito!!!

Porady

Jeśli posiadasz małe naczynia żaroodporne lub gliniane (takie jak u mnie na zdjęciach), możesz każdemu przygotować osobną porcję.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankasermakaronzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiataszpinakparmezanSOS BESZAMELOWYricottakuchnia wloska

Komentarze

Podobne przepisy

Muszle z ricottą i suszonymi pomidorami

Dodane przez: migotka28

Muszle z ricottą i suszonymi pomidorami

Ricotta i suszone pomidory - bardzo...

Conchiglioni Giganti - muszle nadziewane bakłażanem i mięsem

Dodane przez: Iwona75

Conchiglioni Giganti - muszle nadziewane...

Muszle makaronowe nadziałam aromatycznym...

image-1menkvs

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

RISOTTO z PRAWDZIWKAMI i KIEŁBASĄ (RISOTTO...

Pyszne risotto. Sycące i proste...

muszle

Dodane przez: Be Positive

Muszle z kuskusem i szpinakiem

Przepis w zupełności autorski....

Pierś z kurczaka z ricottą i szpiankiem

Dodane przez: beetle

Pierś z kurczaka z ricottą i szpinakiem

Danie sprawdzi się zarówno w roli...

Makaron ze szpinakiem

Dodane przez: PolskaGotuje

Spaghetti z ricottą, szpinakiem i łososiem

Cztery składniki, które gwarantują...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE