Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami

4.47 (158 ocen)

Smaczna przystawka. Farsz trzeba dobrze doprawić pieprzem, żeby pieczarki nie były mdłe. Robiłam 4 duże grzyby Portobello, ale farszu wystarczy na sześć sztuk. Grzyby całkiem smaczne również na zimno.

Składniki:

  • 4-6 dużych pieczarek, użyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy.
    oliwa z oliwek
    250g ricotty
    50g suszonych pomidorów, drobno posiekanych
    12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki
    40 g tartego parmezanu
    2 łyżeczki posiekanego oregano
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do dekoracji
    sól i pieprz
    1 jajko, lekko roztrzepane
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przystawki

Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  • image-01n3k5w 2. Połączyć ricottę, suszone pomidory, oliwki, parmezan, oregano, pietruszkę, sól, pieprz i jajko, w dużej misce.
  • 3. Nóżki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz.
  • image-0bvmj0g 4. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie.
  • 5. Piec grzyby ok 15-20 minut, aż wierzch będzie przypieczony na złoty kolor a grzyby będą miękkie. Wyłożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z zieloną sałatą lub pieczywem. Smacznego!

Porady

Następnym razem pomidory i oliwki posiekam zdecydowanie grubiej, inaczej zaczynają z serkiem tworzyć zbyt jednolitą masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Parmezan Pieczarki Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować