Sernik rodzynkowy na biszkopcie z galaretką i czekoladą

  • wyświetlono: 437 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Sernik gotowany z serka wiejskiego słodzony rodzynkami na ciemnym biszkopcie z cukrem trzcinowym i korzeniami przykryty galaretką pomarańczową i polewą z ciemnej czekolady. Ciasto świetnie smakuje i na stole prezentuje się równie niezawodnie.

P10
  • 16 porcje
  • 120min

Składniki

Biszkopt:
2/3 szklanki maki pszennej
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
½ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
6 żółtek
6 białek (zimne – z lodówki)
szczypta soli
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
½ łyżeczki kardamonu mielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
3 opakowania serka wiejskiego 5% tłuszczu – serek twarogowy ziarnisty ze śmietanką (3 x 200 g)
200 ml śmietanki 30% - pasteryzowana
4 jajka
1 szklanka rodzynków
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
3 – 4 łyżeczki żelatyny wieprzowej

Galaretka:
2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ L wody każde)
3 szklanki wrzątku

Polewa:
100 g czekolady deserowej 50% kakao
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka żelatyny wieprzowej

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik rodzynkowy na biszkopcie z galaretką i czekoladą

  • Sernik rodzynkowy na biszkopcie z galaretką i czekoladą1. Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, proszek do pieczenia, kawę, cynamon, kardamon, proszek budyniowy. Wsypać mąkę i krótko zmiksować. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 25 min (180 st. C). Biszkopt wystudzić.
  • Sernik rodzynkowy na biszkopcie z galaretką i czekoladą2. Przygotować masę – rodzynki sparzyć i osączyć. Następnie zblendować ze wszystkimi opakowaniami serka, śmietanką oraz jajkami. Masę przełożyć do garnka. Dodać proszek budyniowy i żelatynę – zagotować. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt i pozostawić do wystudzenia.
  • Sernik rodzynkowy na biszkopcie z galaretką i czekoladą3. Oba opakowania galaretki rozpuścić we wrzątku, wystudzić i włożyć do lodówki, by całkowicie stężała. Galaretkę pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na masę z serkiem wiejskim. Połamaną czekoladę przełożyć do rondelka, wlać mleko i podgrzewać do lekkiego rozpuszczenia. Wsypać żelatynę i nadal podgrzewać, aż czekolada i żelatyna całkowicie się rozpuszczą.
  • Sernik rodzynkowy na biszkopcie z galaretką i czekoladą4. Polewę wystudzić (powinna być jeszcze płynna) i polać nią galaretkę. Ciasto przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastocynamonżelatynabiszkoptkremDeserna słodkorodzynkiplacekczekolada deserowakremówkamasapolewakawa rozpuszczalnana zimnoserek wiejskismietankauroczystośćbudyń czekoladowykardamonsernik gotowanygalaretka pomarańczowabudyń waniliowywarstwowecukier trzcinowyprzepis_miesiąca1000serek ziarnistyrodzynkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na biszkopcie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik na biszkopcie

Przekładany sernik na biszkopcie...

Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą

Przepyszne ciasto kokosowe na lekkim...

Sernik na zimno na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką

Dodane przez: Babcia Tereska

Sernik na zimno na biszkopcie z brzoskwiniami...

Sernik na zimno z brzoskwiniami...

Sernik na z kaszą manną na biszkopcie

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Sernik z kaszą manną na biszkopcie

Smaczny i delikatny sernik, na...

Sernik owocowy na biszkopcie

Dodane przez: akrobatka22

Owocowy sernik na biszkopcie

Wysoki sernik na jasnym biszkopcie...

Sernik z okienkiem na biszkopcie

Dodane przez: danusia19671

Sernik z okienkiem na biszkopcie

Pyszne ciasto na każdą okazję....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE