Sernik rodzynkowy na biszkopcie z galaretką i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Sernik gotowany z serka wiejskiego słodzony rodzynkami na ciemnym biszkopcie z cukrem trzcinowym i korzeniami przykryty galaretką pomarańczową i polewą z ciemnej czekolady. Ciasto świetnie smakuje i na stole prezentuje się równie niezawodnie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    2/3 szklanki maki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
    ½ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
    6 żółtek
    6 białek (zimne – z lodówki)
    szczypta soli
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki kardamonu mielonego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    3 opakowania serka wiejskiego 5% tłuszczu – serek twarogowy ziarnisty ze śmietanką (3 x 200 g)
    200 ml śmietanki 30% - pasteryzowana
    4 jajka
    1 szklanka rodzynków
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    3 – 4 łyżeczki żelatyny wieprzowej

    Galaretka:
    2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ L wody każde)
    3 szklanki wrzątku

    Polewa:
    100 g czekolady deserowej 50% kakao
    1/3 szklanki mleka
    1 łyżeczka żelatyny wieprzowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik rodzynkowy na biszkopcie z galaretką i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik rodzynkowy na biszkopcie z galaretką i czekoladą 1. Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, proszek do pieczenia, kawę, cynamon, kardamon, proszek budyniowy. Wsypać mąkę i krótko zmiksować. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 25 min (180 st. C). Biszkopt wystudzić.
  • Sernik rodzynkowy na biszkopcie z galaretką i czekoladą 2. Przygotować masę – rodzynki sparzyć i osączyć. Następnie zblendować ze wszystkimi opakowaniami serka, śmietanką oraz jajkami. Masę przełożyć do garnka. Dodać proszek budyniowy i żelatynę – zagotować. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt i pozostawić do wystudzenia.
  • Sernik rodzynkowy na biszkopcie z galaretką i czekoladą 3. Oba opakowania galaretki rozpuścić we wrzątku, wystudzić i włożyć do lodówki, by całkowicie stężała. Galaretkę pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na masę z serkiem wiejskim. Połamaną czekoladę przełożyć do rondelka, wlać mleko i podgrzewać do lekkiego rozpuszczenia. Wsypać żelatynę i nadal podgrzewać, aż czekolada i żelatyna całkowicie się rozpuszczą.
  • Sernik rodzynkowy na biszkopcie z galaretką i czekoladą 4. Polewę wystudzić (powinna być jeszcze płynna) i polać nią galaretkę. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować