Kopiec Kreta - najlepszy przepis

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Prawie każdy z nas zna ciasto Kopiec Kreta, pyszne, lekkie ciasto z dodatkiem bananów, dodatkowym plusem jest efekt wizualny który na pewno oczaruje naszych gości. Jeśli ktoś z was jeszcze go nie próbował, polecam ten przepis.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA FORMĘ : 24cm


    SKŁADNIKI NA CIASTO:

    340g mąki pszennej
    250ml mleka
    220g cukru
    200ml oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    4 łyżki kakao
    2 jajka

    SKŁADNIKI NA MASĘ:

    500ml śmietany 30%
    2 śmietany-fixy
    100g czekolady mlecznej ew. gorzkiej
    2 łyżki cukru pudru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kopiec kreta - najlepszy przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę kakao, olej, mleko.
    2. Przygotowaną jednolitą konsystencję przelewamy do tortownicy, pieczemy w temp. 160* około 70 minut. Dla pewności polecam sprawdzić patyczkiem.
    3. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy, wierzch ciasta wydążamy , pozostawiamy brzegi ciasta jeśli zależy nam na tym by ciasto ładniej wyglądało.
    4. Banany obieramy ze skórki, skrapiamy cytryną, układamy na spód ciasta.
    5. Śmietanę ubijamy z fix-em do śmietan, dodajemy cukier puder, drobno pokrojoną czekoladę, około 2 łyżki drobno pokruszonego ciasta wydrążonego z górnej warstwy ciasta.
    6. Masę śmietanową wykładamy na banany, wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, delikatnie dociskamy.
    7. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować