Ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

Ciasto powstało, kiedy szarlotka się nam już przejadła ;)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    4 jaja
    cukier wanilinowy
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250g masła
    budyń czekoladowy
    100g płatków migdałowych
    1kg śliwek węgierek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki wydrylować.
  • 2. Z mąki, żółtek, masła, proszku do pieczenia i cukru wanilinowego zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce (ok.1h). Przygotować formę 36 x 24. Podzielić ciasto na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 rozwałkować, posypać budyniem i częścią migdałów. Ułożyć śliwki, znów posypać migdałami.
  • 3. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na śliwki. Na pianę zetrzeć na tarce drugą część ciasta i wysypać pozostałe migdały.
  • 4. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować