Ciasto z rabarbarem, kruszonką i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

lekkie, wiosenne ciasto!

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 gramów masła
    1/3 szklanki cukru
    250 gramów serka homogenizowanego śmietankowego
    2 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    80 gramów białej czekolady
    4 łyżki mleka
    2 laski rabarbaru
    1 paczka cukru z wanilią
    1 łyżka proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Kruszonka:
    50 gramów masła
    6 łyżek cukru
    Pół szklanki mąki pszennej

    Lukier:
    1 łyżeczka skórki z pomarańczy
    6 łyżek cukru pudru
    1 łyżka wody

    Dodatkowo:
    Masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z rabarbarem, kruszonką i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni.
    Roztapiam czekoladę razem z mlekiem, studzę.
    Rabarbar myję, obieram , kroję na kawałki, posypuję cukrem waniliowym.
    Masło ucieram z cukrem na jasny krem. pojedynczo dodaję jajka. Ucieram aż wszystkie składniki idealnie się połączą, dodaję serek, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dalej ucieram. Na samym końcu dodaję roztopioną czekoladę.
    Z podanych składników szykuję kruszonkę.
    Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką, wylewam ciasto. Na wierzchu układam kawałki rabarbaru, oraz kruszonkę. Ciasto piekę 55 minut. Po wystudzeniu polewam lukrem pomarańczowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Rabarbar Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować