Ciasto z majonezem i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lubicie zwykłe ciasta szybkie w wykonaniu? Podam Państwu bardzo prosty i szybki przepis na zwykłe ciasto z dodatkiem majonezu oraz jabłek pokrojonych w drobniejszą kostkę i dodatkiem cynamonu.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek rozmiar M,
    1,5 szklanki cukru,
    1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
    2 szklanki mąki tortowej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 łyżki majonezu,
    3 jabłka papierówki,
    0,5 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z majonezem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wbić całe jajka i wsypać cukier całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą masę jajeczną. Do zmiksowanej puszystej masy wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać aromat kto jaki lubi oraz majonez najlepiej gdy jest mocno gęsty. Całość zmiksować do połączenia się składników a następnie dodać jabłka obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w mniejszą kostkę, wymieszać za pomocą łyżki.
  • ciasto 2. Gdy mamy już wymieszane ciasto z jabłkami wtedy przelać je do blaszki 33 na 22 wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu ciasto obsypać cynamonem ( chyba że ktoś nie lubi cynamonu można go pominąć ). Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni Celsjusza i piec 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka, 10 minut przed końcem pieczenia można nakryć folią aluminiową aby ciasto się nie spaliło. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.
  • ciasto 3. Jak już ciasto przestygło oddzielić je od papieru do pieczenia, posypać cukrem pudrem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto bardzo dobrze oddziela się od papieru nie przykleja się. Czas przygotowania ciasta jest krótki jedynie czas oczekiwania póki się upiecze jest dłuższy, ale to w niczym nie przeszkadza, aby zjeść pyszne ciasto.
  • ciasto 4. Ostudzone całkowicie ciasto bardzo dobrze się kroi nie ma zakalca a przede wszystkim jest bardzo smaczne. Dodany majonez w ogóle nie jest wyczuwalny, aromat mogą państwo dać według swego uznania kto jaki lubi. Takie ciasto idealnie nadaje się na weekend do popołudniowej kawy z przyjaciółmi i nie tylko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować