Ciasto z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier, wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz olej.
Ciasto rozdzielić do trzech miseczek.
Do jednej miseczki dodać kakao i wymieszać, wylać na spód przygotowanej dużej blaszki. Do drugiej dodać mak i wylać na ciasto z kakao a do trzeciej dodać wiórki i wylać na wierzch.
Ciasto piec do suchego patyczka ok. 35 minut w 170 stopniach.
Ciasto wystudzić i przekroić na pół.
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia.
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić.
Utrzeć albo zmiksować z masłem (25 dag), może być też margaryna.
Czekoladę (może być nadziewana) rozdrobnić i krótko zmiksować albo wymieszać z kremem.
Spodnią połowę ciasta posmarować powidłami i wyłożyć krem.
W kremie łyżeczką zrobić wgłębienia i zalać je tężejącą galaretką.
Przykryć drugą połową ciasta i posmarować masą krówkową.
Można zasypać wiórkami kokosowymi.
Odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze