Ciasto z kremem

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Smaczne ciasto z kremem.

  • 60 min

Składniki:

  • galaretka pomarańczowa 1 szt
    powidła albo dżem
    masa krówkowa

    na ciasto

    jajko 6 szt
    mąka pszenna 1 szklanka
    mąka ziemniaczana 1 kopiasta łyżka
    mak 1/2 szklanki
    wiórki kokosowe 3/4 szklanki
    kakao 1 kopiasta łyżka
    cukier 1 szklanka
    olej 1/2 szklanki
    woda 1/2 szklanki
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki

    krem

    budyń 2 szt
    mleko 2 szklanki
    cukier 1/2 szklanki
    czekolada 1 tabliczka
    masło albo margaryna 1 szt
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier, wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz olej.

    Ciasto rozdzielić do trzech miseczek.
    Do jednej miseczki dodać kakao i wymieszać, wylać na spód przygotowanej dużej blaszki. Do drugiej dodać mak i wylać na ciasto z kakao a do trzeciej dodać wiórki i wylać na wierzch.

    Ciasto piec do suchego patyczka ok. 35 minut w 170 stopniach.
    Ciasto wystudzić i przekroić na pół.

    Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia.
    Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić.
    Utrzeć albo zmiksować z masłem (25 dag), może być też margaryna.
    Czekoladę (może być nadziewana) rozdrobnić i krótko zmiksować albo wymieszać z kremem.

    Spodnią połowę ciasta posmarować powidłami i wyłożyć krem.
    W kremie łyżeczką zrobić wgłębienia i zalać je tężejącą galaretką.
    Przykryć drugą połową ciasta i posmarować masą krówkową.
    Można zasypać wiórkami kokosowymi.
    Odstawić w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować