Ciasto z kremem i galaretką
- wyświetlono: 14300 |
- dodany do książki kucharskiej: 25 |
- polecenia: 0
Smaczne, słodko winne, szybkie ciasto
60min PT60M
Składniki
Biszkopt:6 jajek
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
Krem:
200 g masła
400 g masy krówkowej o smaku adwokata
sok z 1/2 cytryny
1 galaretka zielona
1 galaretka czerwona
Poncz:
1/2 szkl wody
1 łyżeczka cukru
sok z 1 cytryny
2 łyżki rumu (nie koniecznie)
4 ząbki czekolady
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto z kremem i galaretką
- 1. Białka z solą ubić, dodawać powoli cukier i cukier waniliowy a następnie po jednym żółtku.
- 2. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ubitych jajek, mieszać łyżką,
- 3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki i wymieszać.
- 4. Do natłuszczonej tortownicy (24cm) wlewać przemiennie, raz ciasto białe, raz ciemne i lekko przemieszać patyczkiem do szaszłyków. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
- 5. Po schłodzeniu ciasto przekroić na trzy blaty.
- 6. Galaretki rozpuścić osobno w jednej szklance gorącej wody każdą.
- 7.
Masło utrzeć na puch dodając masę krówkową i sok z cytryny.
Jedną łyżkę masy odłożyć do posmarowania góry ciasta. - 8. Składniki ponczu wymieszać i nasączyć blaty.
- 9. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy, rozsmarować i na wierzch wyłożyć tężejącą czerwoną galaretkę, przykryć drugim blatem, rozsmarować resztę masy i wyłożyć zieloną galaretkę. Przykryć trzecim blatem,cienko posmarować zostawioną masą i posypać startą czekoladą.
Porady
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej
Podobne przepisy
Dodane przez: wiesiołek
Ciasto Zebra z owocami, galaretką i kremem
Upiekłam zebrę, połowę moje łasuchy...
Dodane przez: Ostra Na Słodko
LEŚNY MECH – CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM,...
Ciasto z dodatkiem szpinaku, który...
Dodane przez: bietka
Ciasto kakaowe z kremem, biszkoptami i galaretką
Bardzo smaczne ciasto z biszkoptami...
Komentarze