REKLAMA

Ciasto z powidłami i kremem

wyświetlono: 5304 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 0

Przepis dostałam kilka lat temu od znajomej, nie wiem jak się nazywa, ale zapewniam, że chociaż jest czasochłonne, warto je przygotować. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Polecam!

opublikowany: 31.10.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    większe pół margaryny (ok.150 g)
    40 dag mąki
    4 żółtka
    1 szklanka pudru
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka amoniaku (płaska)

    Dodatkowo:
    1 łyżka kakao
    powidła śliwkowe (280 g)
    1 tabliczka gorzkiej czekolady (zostawić trochę do utarcia na dekorację)
    10 dag rodzynek
    10 dag wiórków kokosowych
    1 szklanka orzechów włoskich
    1 opakowanie kisielu wiśniowego
    1 szklanka cukru
    8 białek

    Krem:
    0,5 l mleka
    5 żółtek (można dać 4)
    20 dag cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 kostki masła lub margaryny
Ocena:

(średnia 4.49 z 150 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • image-1oiiayr 1. Amoniak rozpuścić w śmietanie. Z podanych składników, dodając śmietanę, zagnieść i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao. Ciasto białe rozwałkować, podsypując mąka, przełożyć za pomocą wałka do formy (wymiary 40x24)wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i posmarować powidłem.
  • image-18rqhwl 2. Ubić pianę z czterech białek i ½ szklanki cukru, dodać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę , rodzynki (wcześniej namoczone), wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie. Wszystko wymieszać, wyłożyć na białe ciasto i upiec. Piec góra-dół w piekarniku nagrzanym do 150°C przez ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).
  • image-167pfv8 3. Ciasto ciemnie również rozwałkować i wyłożyć na blachę.
  • image-0cn079u 4. Ubić pianę z czterech białek i ½ szklanki cukru, na koniec dodać kisiel i delikatnie połączyć. Wylać na ciasto ciemne i upiec. (Temp.150°C, góra-dół, czas pieczenia ok. 30-35 min.)
  • image-294fr4f 5. Z podanych składników na krem ugotować budyń. (1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem. W ½ szklanki mleka wymieszać żółtka i budyń, wlać na gotujące mleko i gotować na małym ogniu, mieszając aż powstanie gęsty krem). Ostudzić i utrzeć z masłem.
  • image-0ju85v4 6. Przełożenie:

    Na spód dać jasny placek z bakaliami, kolejno masę budyniową (zostawić trochę na posmarowanie wierzchu ciasta ) i przykryć ciemnym plackiem odwracając go spodem do góry.
  • image-0qqt4dw 7. Wierzch ciasta posmarować resztą masy i posypać startą czekoladą. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z kremem i powidłami

Ciasto do kawki w kilka minut.

kategoria: Ciasta Desery kawy opublikowany: 20.11.2014 | wyświetlono: 1580 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 1
Dodane przez: Karina253

Piernik przekładany kremem i powidłami

Gdy tylko spróbujecie tego piernika od razu go pokochacie jest porostu przepyszny :)

kategoria: piernik Desery powidła opublikowany: 21.09.2013 | wyświetlono: 28278 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE