Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella

  • wyświetlono: 5782 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Delikatny biszkopt przełożony prażonymi jabłkami z dodatkiem wanilii. Górę przykrywa pianka z drobinkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, owocowe, idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach lub imprezach.

Mniam1
  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklani mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
2 łyżki oleju
JABŁKA PRAŻONE:

1 kg twardych jabłek (waga po obraniu)
3- 4 łyżki cukru z wanilią
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka wody
PIANKA STRACIATELLA:

1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka wody
50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella

  • Biszkopt1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wylać biszkopt do formy o wymiarach 23 x 33 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Najlepiej kroi się następnego dnia. Dobrze skropić naparem z herbaty i cytryny.
  • Jabłka2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zważyć. Włożyć do garnka z cukrem waniliowym, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Przestudzone i tężące wyłożyć  na pierwszy blat biszkopta. Przykryć drugim i obciążając np deską odstawić do stężenia.
  • Pianka3. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec tężącą galaretkę.  Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladajabłkaciasta z owocamibiszkopt z owocamiCiasta przekładaneciasta z jabłkamilekkie ciastaciasta z krememciasta na dużą blachę

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z jabłkami i gruszkami

Dodane przez: zzewa

Biszkopt z jabłkami i gruszkami

pyszne puszyste ciacho z owocami

Biszkopt z pianką

Dodane przez: danusia19671

Biszkopt z pianką

Jest tak smaczne że u mnie szybko...

szachownica z jabłkami

Dodane przez: agarybak76

Ciasto szachownica z jabłkami i pianką

Kolorowe biszkopty przełożone jabłkami,...

CYTRYNOWE CIASTO Z JABŁKAMI I BISZKOPTEM

Dodane przez: Babcia Tereska

CYTRYNOWE CIASTO Z JABŁKAMI I BISZKOPTEM

Ciasto kruche o smaku cytrynowym...

biszkopt z pianką

Dodane przez: gnomcio

Biszkopt z pianką, galaretką i owocami

Cudownie puszysty biszkopt z nieziemsko...

Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką

Dodane przez: beti27

Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką

Ciasto kruche z jabłkami i budyniową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE