Ciasto z gruszkami i pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Oto moja propozycja na lekkie ciasto o niebanalnym smaku.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 3 jajka

    - 3/4 szklanki cukru

    - 3/4 szklanki mąki tortowej

    - 1 łyżka ( płaska) mąki ziemniaczanej

    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:

    - 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %)

    - 4 serki "Bakuś" o smaku wafelkowym

    - 1 śmietanfix

    Dodatkowo:

    - puszka gruszek w syropie (ok. 850 ml.)

    - 1 galaretka cytrynowa

    - 1/2 szklanki wody

    - około 1/2 szklanki rodzynek (uprzednio namoczonych w ciepłej wodzie)

    - około 1/2 szklanki pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pesto

Ciasto z gruszkami i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki odcedzić a syrop zachować.
    Jaja ubić z cukrem. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Dno formy 29x23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika. Biszkopt piec aż do zrumienienia przez około 25- 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić w formie.
  • 2. Syrop z gruszek wymieszać z wodą i zagotować, a następnie rozpuścić w nim galaretkę. Pozostawić do ostudzenia.
    Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietanfix i serki.
    Biszkopt posmarować kremem, na kremie ułożyć plasterki gruszek, na gruszki wylać mocno tężejącą galaretkę.
    Wierzch posypać rodzynkami i lekko podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować