Ciasto z gruszkami i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki odcedzić a syrop zachować.
Jaja ubić z cukrem. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Dno formy 29x23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika. Biszkopt piec aż do zrumienienia przez około 25- 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić w formie.
2.Syrop z gruszek wymieszać z wodą i zagotować, a następnie rozpuścić w nim galaretkę. Pozostawić do ostudzenia.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietanfix i serki.
Biszkopt posmarować kremem, na kremie ułożyć plasterki gruszek, na gruszki wylać mocno tężejącą galaretkę.
Wierzch posypać rodzynkami i lekko podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Komentarze