Są kruche, chrupiące i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Uwielbiam pestki dyni, które dominują smak ciastek i doskonale komponują się z kawałkami rozpuszczającej się w ustach czekolady.
Ciasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki dyni należy podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić w malakserze lub młynku do kawy.
(Pestki nie muszą być zmielone na pył.)
W misce połączyć pestki, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
Dodać jajko i masło.
Całość wyrobić na jednolitą konsystencję i na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę.
Powstałe ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnych kształtach.
Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze