Ciasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą

4.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Są kruche, chrupiące i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Uwielbiam pestki dyni, które dominują smak ciastek i doskonale komponują się z kawałkami rozpuszczającej się w ustach czekolady.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (około 27 sztuk)
    1 szklanka pestek dyni (1 szklanka = 250 ml)
    1 szklanka mąki pszennej (lub innej)
    100g masła
    1 jajko
    50g cukru/ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    Dodatkowo:
    50g czekolady (u mnie dowolnej)
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Pesto

Ciasteczka z mielonymi pestkami dyni i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki dyni należy podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić w malakserze lub młynku do kawy.
    (Pestki nie muszą być zmielone na pył.)
    W misce połączyć pestki, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
    Dodać jajko i masło.
    Całość wyrobić na jednolitą konsystencję i na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę.
    Powstałe ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnych kształtach.
    Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować